Viza pentru India

Daca ideea de a merge in India nu te ingrozeste, iata ce trebuie sa stii despre pregatirile unei calatorii acolo.

Viza  este mai mult o formalitate. Primul pas este completarea unui formular – intri aici si continui cu Regular Visa Application. Trebuie sa atasezi o fotografie tip buletin, deci daca n-ai nici o poza serioasa acum e momentul sa-ti faci.

O sa mai ai nevoie de rezervarile biletelor de avion. Atentie aici! Daca perioada in care vrei sa calatoresti e batuta-n cuie, poti sa cumperi direct biletele si sa te prezinti cu ele. Insa daca nu esti sigur cand vei calatori, iti recomand sa-ti rezervi niste bilete provizorii. Cum faci asta? Exista mai multe companii aeriene care au printre optiunile de plata si transferul bancar. Asta inseamna ca ai la dispozitie intre 24 si 48 h, in functie de companie, sa platesti biletele. In acest timp locurile respective iti sunt rezervate, dar poti sa renunti la ele fara nici un cost. Tot in acest interval te prezinti la Ambasada sa soliciti viza.

Ultimul aspect, cazarea. Aici e usor: intri pe booking si iti rezervi ceva la nimereala, doar sa fii atent sa ai anulare gratuita si sa-ti fie acoperita perioada de pe bilete. Dupa ce primesti viza poti sa-ti definitivezi traseul dupa bunul plac si sa alegi  alte cazari.

4

Cu formularul tiparit, rezervarile de avion si cazare, pasaportul (valabil cel putin 6 luni) si ceva bani in buzunar te prezinti la Ambasada. Nu este necesara nici o programare si, sincer, nici nu cred ca se poate 🙂 Acolo, un nene se uita rapid peste hartii si, daca totul este in regula, le da mai departe colegei de birou. Singura intrebare care mi-a adresat-o a fost cati ani am, dar nu-i nici primul si nici ultimul care ma crede minora. La colega de birou urmeaza sa ti se ia amprentele, sa ti se faca o poza si tot acolo platesti taxa de viza care, in noiembrie 2015, era 160 sau 180 lei, nu-mi amintesc exact.

Pasaportul cu viza este gata in 2 zile lucratoare si poate fi ridicat fie de un curier fie de o cunostina, daca nu ramai in Bucuresti atatea zile. Sa retii doar ca daca trimiti un prieten in locul tau trebuie sa-i dai chitanta de la plata taxei, sa se prezinte cu ea.

Reclame

Viza pentru Australia

Daca ai fost vreodata prin Austria si te-ai gandit sa le aduci celor de acasa magneti de frigider, sigur i-ai remarcat si pe cei galbeni, ca un semn de circulatie, cu mesajul „no kangaroos in Austria”. Gasesti tot felul de suveniruri cu mesajul asta, e chiar amuzant. Ei, la magnetii astia ma gandesc acum prima oara cand aud ori de Austria, ori de Australia. Asa c-am zis sa iau urma cangurilor.

Viza pentru Australia se obtine greu. Mai greu ca cea pentru State. In primul rand, nu exista ambasada in Romania, ea fiind „inchisa temporar din data de 1 octombrie 2009.” Tot procesul pentru acordarea vizei se desfasoara pe platforma lor: http://www.border.gov.au/. Nu exista nici un interviu, nici o taxa de viza, nimic. Teoretic suna bine, nu? Ei, rezerva minim 2 luni pentru tot acest proces.  Dupa completarea formularului( te intreaba de toate neamurile. Serios!) pentru viza o sa primesti un email cu lista de acte care trebuie inregistrate la cererea ta. Ea variaza in functie de datele completate in formular, dar poti sa te astepti la urmatoarele: declaratie cu ce vrei sa faci in Australia, unde vrei sa mergi si cand; extrase bancare de pe ultimele 3 luni; copie contract de munca/ certificat atestare PFA, certificat atestare fiscala.

In al doilea rand, toate aceste acte vor trebui duse la tradus/legalizat. Mai astepti cateva zile, scoti din buzunar vreo 300-400 lei/persoana,  le scanezi pe toate, te intorci pe platforma lor unde atasezi cu grija si atentie toate documentele si confirmi ca ai incheiat procesul. Spun grija si atentie deoarece pentru fiecare document trebuie aleasa categoria din care face parte si, cel mai important, odata atasat un document acesta nu poate fi sters! Casca bine ochii din prima! Alta precizare importanta: pentru tot acest proces cu strans acte, tradus, trimis ai la dispozitie 7 zile. Daca nu reusesti sa te incadrezi (cazul nostru) trebuie trimis email in care sa anuntati acest lucru.

 276656

Daca ai trecut de toate astea, urmeaza cel mai greu lucru: asteptarea. Daca esti mai norocos din fire sau nimeresti o perioada mai libera, dupa o luna o sa primesti un raspuns, altfel..  poti sa apesi refresh pana la 2 luni. Inca un lucru de care trebuie sa tii cont este ca oricand iti pot fi solicitate documente suplimentare, daca cele furnizate sunt insuficiente.

Viza turistica, in sine, este un pdf cu cod de bare, valabila 1 an. Pentru asta te zbati.

Eu nu stiam nimic din toatea astea cand am depus actele. Speram, in naivitatea mea, ca intr-o saptamana, doua, sa rezolv. Am primit viza, dar in 6 saptamani jumatate 🙂

Succes si atentie la canguri!