Viza pentru Australia

Daca ai fost vreodata prin Austria si te-ai gandit sa le aduci celor de acasa magneti de frigider, sigur i-ai remarcat si pe cei galbeni, ca un semn de circulatie, cu mesajul „no kangaroos in Austria”. Gasesti tot felul de suveniruri cu mesajul asta, e chiar amuzant. Ei, la magnetii astia ma gandesc acum prima oara cand aud ori de Austria, ori de Australia. Asa c-am zis sa iau urma cangurilor.

Viza pentru Australia se obtine greu. Mai greu ca cea pentru State. In primul rand, nu exista ambasada in Romania, ea fiind „inchisa temporar din data de 1 octombrie 2009.” Tot procesul pentru acordarea vizei se desfasoara pe platforma lor: http://www.border.gov.au/. Nu exista nici un interviu, nici o taxa de viza, nimic. Teoretic suna bine, nu? Ei, rezerva minim 2 luni pentru tot acest proces.  Dupa completarea formularului( te intreaba de toate neamurile. Serios!) pentru viza o sa primesti un email cu lista de acte care trebuie inregistrate la cererea ta. Ea variaza in functie de datele completate in formular, dar poti sa te astepti la urmatoarele: declaratie cu ce vrei sa faci in Australia, unde vrei sa mergi si cand; extrase bancare de pe ultimele 3 luni; copie contract de munca/ certificat atestare PFA, certificat atestare fiscala.

In al doilea rand, toate aceste acte vor trebui duse la tradus/legalizat. Mai astepti cateva zile, scoti din buzunar vreo 300-400 lei/persoana,  le scanezi pe toate, te intorci pe platforma lor unde atasezi cu grija si atentie toate documentele si confirmi ca ai incheiat procesul. Spun grija si atentie deoarece pentru fiecare document trebuie aleasa categoria din care face parte si, cel mai important, odata atasat un document acesta nu poate fi sters! Casca bine ochii din prima! Alta precizare importanta: pentru tot acest proces cu strans acte, tradus, trimis ai la dispozitie 7 zile. Daca nu reusesti sa te incadrezi (cazul nostru) trebuie trimis email in care sa anuntati acest lucru.

 276656

Daca ai trecut de toate astea, urmeaza cel mai greu lucru: asteptarea. Daca esti mai norocos din fire sau nimeresti o perioada mai libera, dupa o luna o sa primesti un raspuns, altfel..  poti sa apesi refresh pana la 2 luni. Inca un lucru de care trebuie sa tii cont este ca oricand iti pot fi solicitate documente suplimentare, daca cele furnizate sunt insuficiente.

Viza turistica, in sine, este un pdf cu cod de bare, valabila 1 an. Pentru asta te zbati.

Eu nu stiam nimic din toatea astea cand am depus actele. Speram, in naivitatea mea, ca intr-o saptamana, doua, sa rezolv. Am primit viza, dar in 6 saptamani jumatate 🙂

Succes si atentie la canguri!

Reclame