Melbourne – prima impresie

Drumul pana in Australia e lung si plin de escale. Dupa 24 de ore petrecute prin avioane si aeroporturi, dupa prea multe si incomode sesiuni de atipit, am ajuns! Dar imediat ce-am iesit din aeroport, realitatea m-a coplesit si panica a inceput sa se instaleze: ce mi-a trebuit mie Australia?!

Drumul pana la cazare a fost destul de lung si am stat cu ochii atintiti pe geam, cand pe stanga, cand pe dreapta. A fost prima plimbare intr-o tara in care traficul e pe dos si sentimentul nu-i tocmai placut. Abia dupa ce-am ajuns la destinatie am inceput sa-mi revin, dar cred ca-i o reactie normala, de autoconservare: tocmai ce-am ajuns in capatul celalalt de lume, intr-o tara despre care stiu prea putine. Google e bun la teorie, dar stii cum e.. practica ne omoara.

Prima zi am dormit aproape incontinuu. Oboseala acumulata pe drum si diferenta de fus orar (+9) si-au spus cuvantul. Am iesit doar sa mancam si ne-am continuat odihna. Abia urmatoarea zi am facut cunostinta cu orasul. Centrul e super animat si plin de viata. Magazinele abunda, in toate directii si in toate culorile, dar totusi nu te deranjeaza vizual. Cred ca sunt atat de multi stimuli incat creierul percepe totul ca un intreg si gata. E mai usor asa. In afara de magazine mai sunt si facultatile. Si nu te gandi la niste cladiri anoste, ca esti departe de adevar. Tot felul de cladiri cu arhitecturi ciudate si culori tipatoare isi gasesc locul pe strada plina cu chinezarii, copacei si tramvaie.

Reteaua de transport in comun este foarte bine dezvoltata si este compusa din trenuri, tramvaie si autobuze. Trenurile lor sunt de fapt un fel de metrouri, merg lin si fara zgomot, subteran spre centrul orasului si la suprafata in rest. Ele asigura legatura intre toate suburbiile si zona 0 a orasului. Ai nevoie de o cartela myki pentru a circula cu toate. Se gasesc la tot pasul si sunt usor de incarcat. Alt lucru fain e ca in centrul orasului este o zona „Free Tram Zone” in care transportul public e gratis si poti merge in jur de 5-6 statii, dintr-un capat in celalalt al zonei.

melb.JPG

Despre oameni… nu stiu daca pana acum am avut eu noroc sau asa sunt toti localnicii, dar am dat numai peste oameni super faini! Seamana mult cu spaniolii: sociabili, veseli, glumeti. Un pic mai hipsteri, cu tatuaje si pierce-uri, dar adorabili! Cand tipul de la cafenea ii spune unei doamne de vreo 80 de ani „Hello, love! How are you today?” stii c-ai ajuns intr-o tara faina.

Cam asta a fost, in mare, primul contact cu australienii. Mai multe detalii o sa gasesti in articolele ce urmeaza, stai aproape 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s